fredag 24 oktober 2014

Tema: Världsreligionerna

Nu är vi i full gång med temat världsreligionerna. Du ska nu få tre uppdrag till på onsdag vecka 44!

1. Titta på filmen och bilden av den pedagogiska planeringen som berättar vad vi ska jobba med för mål i det här temat om världsreligionerna.





2. Titta på filmen. 
Ja, det är samma film som vi såg på lektionen. Den här gången ska du få svara på några frågor om den. Hittar du mer information när du ser filmen igen kan du skriva ner det och fylla på din tankekarta i skolan.

Logga in på avmkr.se och sök på filmen Världsreligionerna - en översikt och introduktion till religion.

3. Svara på frågorna i enkäten


En pojke med tur

Vilka fantastiska inlägg ni har gjort i kommentarsfältet om boken. Mycket intressanta tankar.

Karin har skrivit ett inlägg på biblioteksbloggen. Där finns även intervjun med Monika Zak som ni tittade på när ni var i biblioteket. Om det är någon som vill se den igen eller som var sjuk den dagen så finns det möjlighet igen!

Bäckaslövs biblioteksblogg hittar du här


torsdag 16 oktober 2014

En pojke med tur - Sista delen

Nu är det dags att läsa klart boken En pojke med tur. Till på onsdag vecka 43 läser du ut boken och funderar på frågorna här nedanför.



Fundera över hur du tycker att boken i sin helhet kan kopplas till barns rättigheter som vi har jobbat med när vi har pratat om barnkonventionen. Vilka samband ser du?

Vad tar du med dig, eller vad har du lärt dig efter att ha läst boken?


Skriv här ditt svar här på bloggen eller i ett mail till Therese.

Ordklasser: prepositioner och pronomen

Nu fortsätter vi med arbetet om ordklasser eftersom vi behöver mer kunskap för att kunna prata om våra texter och hur vi kan utveckla dem. På planeringen vecka 43 kommer vi jobba med fyra olika ordklassen. Vi ska jobba med konjunktioner, räkneord, pronomen och prepositioner. Du ska få titta på två filmer. De handlar om prepositioner och pronomen.

Här kommer du till två filmer som vi vill att du ska se och sedan är det dags att svara på frågor om ordklasserna. Frågorna finns på bilderna här nedanför eller under filmerna när du klickar på länken. Du svarar här på bloggen i en kommentar. Filmerna och frågorna finns på ur.se och serien heter Grammatikbolaget.  Under varje bild finns en länk som leder dig direkt till programmet som du ska se!

Prepositioner


Pronomen




När du har sett filmerna kan du scrolla ner nedanför varje film för att se fler filmer och få veta ännu mer om ordklassen. Det är perfekt om man tycker att något är lite svårt!

Glöm inte att skriva svar på frågorna här i en kommentar! 

måndag 13 oktober 2014

Ordklasser - Substantiv och adjektiv

Nu sätter vi igång ett arbete med ordklasser. Vi behöver mer kunskap för att kunna prata om våra texter och hur vi kan utveckla dem. Vad innebär tidsformer? Vilken ordklass kan man använda för att binda ihop meningar och hur kan man göra utvecklade beskrivande gestaltningar?

För att kunna prata mer om det ska vi fördjupa oss i våra 9 ordklasser. Det här är uppgifter som finns på planeringen den här veckan.

Här kommer du till två filmer som vi vill att du ska se och sedan är det dags att svara på frågor om ordklasserna. Frågorna finns på bilderna här nedanför eller under filmerna när du klickar på länken. Du svarar här på bloggen i en kommentar. Filmerna och frågorna finns på ur.se och serien heter Grammatikbolaget.  Under varje bild finns en länk som leder dig direkt till programmet som du ska se!

Substantiv



Adjektiv




När du har sett filmerna kan du scrolla ner nedanför varje film för att se fler filmer och få veta ännu mer om ordklassen. Det är perfekt om man tycker att något är lite svårt!

lördag 11 oktober 2014

Tema: Barns rättigheter och möjligheter

Den här veckan har vi pratat mycket om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Vi har pratat om vilka olika förutsättningar människor kan ha och vad det kan vara som hindrar människor ifrån att vara med och fatta beslut men också vad som kan hindra människor ifrån att påverka sin egen livssituation. Det är verkligen stora frågor som vi har funderat över.

Vi hade sådan tur att Davids syster Johanna hade möjlighet att komma till oss och berättade om sin resa till Tanzania i somras.
Bilden kommer ifrån den här sidan

 Under 10 veckor var hon och några kompisar till där för att göra praktik på ett sjukhus. Johanna visade bilder och berättade om sin tid där.


Boende i en by. Bild: Johanna Erensjö

Bild: Johanna Erensjö
Johanna berättade och visade bilder på hur det såg ut på sjukhusen, i byar runt om där de bodde och hur det var fungerade med elektricitet. Vi kunde se stora skillnader mellan Sverige och Tanzania och det ledde till många frågor. 

Om du har fler frågor till Johanna kan du ställa dem här. Johanna har lovat att svara på dem! 



Tack snälla Johanna för att du kom och berättade för oss! Vi fick lära oss massor!




Tema: Årets fredspristagare - arbetat för barnen

Nu är årets fredspristagare utsedda. Den här gången är det två personer som får dela på Nobels fredspris och båda två har arbetat hårt för mänskliga rättigheter men framförallt jobbat för barnen! 

Pakistanska Malala Yousafzai och indiska Kailash Satyarthi är årets pristagarna. 
Malala Yousafzai har skrivit om och blivit symbol för flickors rätt till utbildning och Kailash Satyarthi har arbetat mot barnarbete under lång tid.

Läs mer om årets fredspristagare på svt.se

fredag 10 oktober 2014

En pojke med tur - del 2



Foto från Bäckaslövskolans bokblogg


Den här gången ska du klicka dig vidare till Bäckaslövskolans bokblogg där instruktionen finns. Där står det vilka sidor du ska läsa och vad ditt uppdrag efter läsningen är.

torsdag 2 oktober 2014

En pojke med tur - Läsuppdrag till onsdagen den 8 oktober

Nu ska vi använda oss av Läshörnan på avmkr.se Vi ska läsa en bok som heter Jag är en pojke med tur av Monica Zak.

Du behöver logga in på sli.se som du brukar göra när du ska se film eller gå in på Webmath.
När du har loggat in klickar du på Gå till. Där hittar du läshörnan. Klicka på den länken.

När du har fått fram läshörnan söker du efter boken genom att skriva in Monica Zak i sökrutan. Var noga med stavningen annars kommer du inte rätt. Den första boken som kommer fram är då En pojke med tur.


När du har hittat boken kan du trycka på knappen lägg till så hamnar boken i din bokhylla och då är det lätt att hitta den nästa gång!

Ditt uppdrag till på onsdag vecka 41 är att läsa bokens fyra första kapitel det är sidorna 3-23 du ska läsa samt välja tre ord som du vill prata om.

När du läser vill vi att du väljer ut tre viktiga ord som du stöter på. Ord som du vill prata mer om. Det kan vara ord som är svåra att förstå, ord som är betydelsefulla för berättelsen eller ord som du av någon anledning fastnar för. 

Skriv dina ord i en kommentar till inlägget. Tänk ut varför du valt dem och ta med dina tankar till onsdag. Vi kommer att prata om boken både på So:n och på bibliotekstiden. 

/Karin och Therese